通 告:数码学校

本校自2008年启用后,就开始电脑教育,而学校行政和资料管理也开始电脑化。20098月,本校董事会和家教协会联合进行“迈向卓越学校”筹募数码学校设备及校园美化基金筹款活动,获得家长和社会热心人士慷慨捐助,筹获约六十万令吉。2010年初,全校课室完成安装可上网的电子课室设备,让学子们的学习效果迈进一大步。

现在正是学校迈向“数码学校”的第三阶段,校园网络行政系统提升为面向家长的开放式网络作业。今后,家长们可通过学校网站www.harcroft.edu.my及使用账号(ID)和密码(password),进入学校行政系统,查询孩子的各项资讯。此项上网查询便利,着重于落实互动式教与学及行政资讯化、网络化。

校方希望借助科技功能,拉近学校与家长的距离,尤其在督促孩子学习方面,能与家长作最紧密的配合。今后,校方将逐步落实网上与家长们互动与交流,共同为孩子的教育而努力。

此网上行政系统在开展运作之初,如未达完善之处还请家长们包涵,同时亦欢迎家长们在使用系统后给予中肯建议。校方将收集家长建议,并定期与电脑公司协商改进,让此网络版本行政系统更臻完善!

谢谢。

Sejak sekolah beroperasi pada tahun 2008, pembelajaran komputer telah diadakan. Disamping itu, pentadbiran dan pengurusan maklumat sekolah juga dilaksanakan melalui sistem berkomputer. Pada Ogos 2009, dengan kerjasama Lembaga Pengurus dan PIBG sekolah, serta sokongan ibu bapa dan orang ramai, sejumlah lebih kurang 60 ribu ringgit telah dapat dikutip melalui Majlis Jamuan Makan Malam bagi tujuan menambah kemudahan ICT dan lain-lain kemudahan. Pada awal tahun 2010, setiap bilik darjah telah dilengkapi kemudahan ICT. Dengan ini, keberkesanan pengajaran dan pembelajaran dalam bilik darjah dapat ditingkatkan.

Maka sekarang tibalah masa kita melaksanakan fasa ke-3 sistem pengurusan berkomputer. Melalui sesawang sekolah www.harcroft.edu.my, dengan menggunakan Kata Pengguna(ID) dan Kata Laluan(password), ibu bapa dapat melayari maklumat anak masing-masing.

Pihak sekolah berharap dengan kekuatan ICT sekolah, dapat merapatkan hubungan antara ibu bapa dan pihak sekolah demi untuk kebaikan pembelajaran anak-anak murid.

Untuk makluman tuan/puan, pada permulaannya, sistem ini mungkin akan menimbul masalah-masalah atau kelemahan-kelemahan. Pihak sekolah, PIBG dan Lembaga Pengurus Sekolah akan menerima pandangan dan cadangan bernas daripada ibu bapa dengan hati terbuka. Kami akan mempertingkatkan keupayaan sistem ini dari masa ke semasa.