一年级至六年级学生分阶段复课通告 PEMBUKAAN SESI PERSEKOLAHAN SECARA PENGGILIRAN BAGI MURID TAHUN 1 HINGGA TAHUN 6

敬致 :全体学生家长/监护人

一年级至六年级学生分阶段复课通告

雪州已进入国家复苏计划第四阶段。依循教育部复课指南,学生需流模式课。以下是学生到校分配表。

2) 学生进入校园标准作业程序 (SOP)

·         学生使用A门进入校园。学生需测量体温及使用消毒液清洗双手。

·         体温低于37.5°C 者,方可进入校园。体温高于37.5°C,休息5分钟后进行第二次测量,如体温依旧37.5°C 或以上,则立刻通知家长劝退就诊。

·         休息时段,学生在老师监督下在课室里用餐。

·         鼓励学生自备食物到校。

·         学生可向食堂预订食物,有关食物将直接送往课室。详情可联络食堂业者: 012-2092977

·         禁止家长入校送食物给孩子。

5)  放学时段

·         校方遵循标准作业程序安排时段疏散学生。请载送服务业者和家长谨遵校方所规定的时间到校接送学生。

·         请所有等候载送孩子的家长或载送服务业者戴口罩及时刻遵守至少1米社交距离。

6)  体育与课外活动

·         学生允许上体育课。学生需在家里更换运动服到校

·         课外活动暂不允许进行。

7)学生和家长须知事项

·         如果校服不合身,学生可不用穿校服,但须穿整齐的服装返校。

·         学生须根据教育局的复课指南,时时刻刻实践至少1米安全社交距离、全程戴上口罩 (鼓励使用双层口罩)、常使用肥皂和清水洗手或使用免洗搓手液,以保持个人卫生。

·         鼓励学生自备口罩、免洗洗手液、含消毒功能湿纸巾。

·         禁止与他人分享食物及共用个人物品如口罩、餐具等。

·         上学前,家长先自行测量孩子的体温。确保孩子健康状况良好方可到校。

·         根据教育部指南,学生如有发烧、咳嗽、伤风感冒、喉咙痛等症状,校方将安排孩子在隔离室等候,并联络家长带孩子回家。

·         缺课的学生必须书面通知校方,附上请假信。

·         谢绝访客,除紧急和重要事务例外。

·         如有任何最新资讯,校方将通过学校网站或班级 whatsApp 群组发布于家长。

谨此知会,敬请垂注。谢谢。

深静(哈古乐)国民型华文学校

池慧芬校长 谨启

Kepada :  Semua Ibu bapa / Penjaga

PEMBUKAAN  SESI  PERSEKOLAHAN  SECARA   PENGGILIRAN  BAGI  MURID TAHUN 1 HINGGA TAHUN  6

Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.

2.         Berikutan Negeri Selangor telah beralih ke fasa 4 Pelan Pemulihan Negara (PPN), maka  sekolah akan dibuka secara berperingkat dan pengoperasian kehadiran murid adalah secara penggiliran. Semua murid dikehendaki hadir ke sekolah mengikut ketetapan seperti di bawah.

3)  Standard SOP Masuk Ke Kawasan Sekolah

• Murid masuk ke  sekolah melalui Pintu A sahaja. Murid wajib memeriksa suhu badan dan mencuci tangan dengan cecair sanitasi tangan.
  • Jika suhu badan murid melebihi 37.5°C, suhu badan murid akan diambil sekali lagi selepas 5 minit. Sekiranya suhu badan masih melebihi 37.5°C, pihak sekolah akan menghubungi ibu bapa dan menasihatkan ibu bapa membawa anak mendapat rawatan dengan segera.

·         Guru bertugas akan mengawal displin murid  di dalam bilik darjah.

·         Murid-murid makan di dalam bilik darjah di bawah pengawasan guru.

·         Murid-murid digalakkan membawa bekalan makanan sendiri dari rumah.

·         Ibu bapa juga boleh membuat tempahan makanan daripada pengusaha kantin, makanan bungkusan akan dihantar ke bilik darjah. Ibu bapa yang berminat boleh menghubungi pengusaha kantin di talian 012-2092977 untuk membuat tempahan makanan.

·         Ibu bapa dilarang menghantar makanan kepada anak/anak jagaan semasa waktu rehat.

6) Waktu Bersurai

·         Sekolah telah menyediakan jadual waktu penyuraian murid secara berperingkat. Semua pengusaha pengangkutan dan ibu bapa wajib mematuhi jadual waktu yang ditetapkan oleh pihak sekolah untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas.

·         Semua pengusaha pengangkutan dan ibu bapa wajib memakai pelitup muka dan memahtuhi sop iaitu mengamalkan penjarakan sosial sekurang-kurangnya 1 meter sewaktu berkumpul di tempat menunggu.

7)  Kelas Pendidikan Jasmani Dan Kegitan Kokurikulum

·         Kelas PJPK dibenarkan. Murid dikehendaki berpakaian sukan dari rumah.

·         Aktiviti kokurikulum tidak dibenarkan.

8)  Makluman dan peringatan untuk ibu bapa dan murid

·       Murid dibenarkan memakai pakaian yang sesuai dan kemas serta sopan sekiranya pakaian seragam yang ada tidak sesuai dipakai.

·       Murid perlu mematuhi garis panduan dan SOP semasa berada di kawasan sekolah.

·       Murid perlu sentiasa mengekalkan penjarakan sosial sekurang-kurangnya 1 meter , sentiasa memakai pelitup muka (memakai pelitup muka berganda), membawa sanitasi tangan ( hand sanitizer) dan tisu basah disinfektan yang mampu membunuh virus/kuman.

·       Tidak berkongsi makanan, minuman atau barang peribadi seperti pelitup muka ,sudu atau garpu dengan murid lain.

·       Ibu bapa diminta mengambil suhu badan anak sebelum menghantar anak ke sekolah. Pastikan keadaan anak tuan puan adalah sihat dan tidak bergejala.

·       Pihak sekolah akan menempatkan murid yang bergejala berehat di Bilik Isolasi. Pihak sekolah akan menghubungi ibu bapa untuk membawa anak pulang untuk  mendapatkan rawatan segera.

·       Sekiranya ibu bapa tidak membenarkan anak hadir ke sekolah, ibu bapa mesti menulis surat dan nyatakan sebab ketidakhadiran murid.

·       Ibu bapa dilarang masuk ke kawasan sekolah atau melawat anak kecuali kes kecemasan.

·       Pihak sekolah akan maklumkan pengumuman terkini dari semasa ke semasa melalui website sekolah dan group chat WhatsApp kelas.

Sekian dimaklumkan, terima kasih.

“WAWASAN KEMAKMURAN BERSAMA 2030”

“BERKHIDMAT UNTUK NEGARA”

Saya yang menjalankan amanah,

Guru Besar