通 告-有关交通安全事宜与清明节特假

2. 有关交通安全事宜

为了确保孩子的安全,温馨提醒家长们对以下事项给于关注与配合:

2.1 上午班家长注意事项:

2.1.1 早上学生到校上课时的交通顺畅,上午七点左右通往校门的路段已不会出现阻塞。因此,希望家长们确定让孩子准时到校上课,切勿迟到。早到的学生将被安排在教室里通过电子课室设备(E-Classroom)进行早课活动或温习功课。

2.1.2 下午放学前,吁请接载孩子的家长及接送服务经营者与校方配合,请于中午12时半后才将车辆驶上校门(A)路段,让接送下午班学生的车辆能顺利将孩子送达校园。

2.1.3 放学时间为下午一时,约十至十五分钟后,学校门前交通已顺畅,因此,吁请家长及接送服务经营者勿太迟(三十分钟内)到校接回孩子。

2.1.4 接载参加下午补习班和家教协会活动的学生时,提早到校的家长及接送服务经营者务必将车子停泊在不阻碍交通的地方;接载补习班学生的车辆须于下午三时二十分后才可驶入校门路段。为了孩子的安全,吁请家长及接送服务经营者勿太迟(三十分钟内)接回孩子。

2.1.5 四、五和六年级学生于星期六参与学校辅助活动时,学校B门将于上课前7.20am.7.40am.,及放学时9.45am. 10.00am.开放,方便家长们接送孩子。

2.2 下午班家长注意事项:

2.2.1 吁请家长们及接送服务经营者于中午十二时半前,将孩子送达校园,避免遇上交通阻塞。校方于十二时半开始进行唱游、三语和弟子规导读等课前活动。

2.2.2 感谢各位家长的配合,于下午五时半后才将车子驶入校门路段。下午班放学来接载孩子的家长车辆比较多,校园安全有赖于家长及接送服务经营者的谅解和忍耐。为确保放学时交通流畅,家长及接送服务经营者在进入校门接载孩子时,勿将车辆停在校门中间或会妨碍后面车辆行驶的地点后下车离开去找孩子。

2.2.3 放学后,学校门前交通于十五分钟后已顺畅,因此,吁请家长及接送服务经营者勿太迟(三十分钟内)接回孩子。

2.3 吁请于周末带孩子参加家教协会活动的家长们,在孩子上课或进行活动时,勿滞留在校园内。

谨此通告。

蒲种哈古乐国民型华文学校

校长 陈福源

PENGUMUMAN

1. Adalah dimaklumkan bahawa 4.4.2011 (Isnin) adalah Cuti Upacara sekolah ini sempena Perayaan Hari Cheng Beng (Hari Menziarahi Kubur). Sekolah akan dibuka seperti biasa pada 5.4.2011 (Selasa).

2. Perkara mengenai keselamatan lalulintas

Sebagai langkah keselamatan dan kelancaran lalulintas, berharap ibu bapa/penjaga dapat memberi kerjasama dan mengambil perhatian perkara-perkara berikut :

2.1 Perkara-perkara yang perlu diambil perhatian oleh ibu bapa / penjaga sesi pagi:

2.1.1 Keadaan lalulintas adalah lancar dan tidak sesak selepas jam 7.00 pagi. Oleh itu, haraplah murid-murid tidak lewat hadir ke sekolah. Aktiviti belajar diadakan sebelum kelas bermula untuk murid-murid yang datang awal melalui kemudahan E-Classroom dalam bilik darjah.

2.1.2 Ibu bapa/penjaga yang datang menjemput anak-anak sekolah pulang adalah digesa supaya tidak membawa kenderaan masuk ke Jalan Kasawari 11 yang menuju ke pintu sekolah sebelum jam 12.30 petang. Ini bertujuan membolehkan kenderaan yang membawa muid-murid sesi petang dapat menghantar murid-murid itu ke sekolah.

2.1.3 Selepas 10 hingga 15 minit sekolah bersurai, lalulintas di hadapan sekolah adalah lancar. Oleh yang demikian, ibu bapa / penjaga digesa datang membawa pulang anak-anak murid dalam masa 30 minit selepas sekolah.

2.1.4 Bagi ibu bapa/penjaga yang datang membawa anak-anak murid selepas Kelas Tambahan dan aktiviti-aktiviti PIBG pada waktu petang, digesa supaya letaklah kenderaan di tempat yang tidak mengganggu lalulintas sekiranya datang awal. Ibu bapa/penjaga yang datang membawa anak-anak murid yang menghadiri Kelas Tambahan, kerjasama tuan/puan supaya tidak membawa kenderaan masuk ke Jalan Kasawari 11 sebelum jam 3.20 petang. Sebagai langkah keselamatan, ibu bapa/penjaga digesa datang membawa pulang anak-anak murid dalam masa 30 minit selepas kelas.

2.1.5 Untuk Hari Sabtu yang mengadakan aktiviti Gerakerja Kokurikulum bagi murid Tahun 4, 5 dan 6, Pintu B (pintu di belakang kantin) akan dibuka pada jam 7.20 pagi hingga 7.40 pagi dan jam 9.45 pagi hingga 10.00 pagi.

2.2 Perkara-perkara yang perlu diambil perhatian oleh ibu bapa / penjaga sesi petang:

2.2.1 Ibu bapa/penjaga digesa supaya menghantar anak-anak murid ke sekolah sebelum jam 12.30 petang untuk mengelakkan kesesakan lalulintas yang berlaku di jalan menuju ke sekolah. Pihak sekolah telah merancang dan mengadakan aktivit-aktivitii menyanyi, program bacaan dan program membaca “DI ZI GUI” Bahasa Cina untuk murid-murid sesi petang mulai jam 12.30 petang.

2.2.2 Kerjasama ibu bapa/penjaga supaya kenderaan tidak masuk ke Jalan Kasawari 11 sebelum jam 5.30 petang amatlah dihargai. Kenderaan yang datang membawa pulang anak-anak murid adalah lebih banyak bagi sesi petang. Maka sebagai langkah keselamatan dan kelancaran lalulintas, digesa supaya tidak meletakkan kenderaan di tengah-tengah pintu sekolah atau di tengah-tengah jalan yang mengganggu kenderaan lain semasa membawa anak-anak murid selepas sekolah bersurai.

2.2.3 Selepas 15 minit sekolah bersurai, lalulintas di hadapan sekolah adalah lancar. Oleh yang demikian, ibu bapa/penjaga digesa datang menjemput anak-anak murid dalam masa 30 minit selepas sekolah.

2.3 Digesa ibu bapa yang menghantar anak-anak murid untuk menyertai kelas-kelas dan aktiviti-aktiviti anjuran PIBG pada hujung minggu supaya tidak menunggu di dalam kawasan sekolah semasa kelas-kelas dan aktiviti-aktiviti dijalankan.